Prijeđi na sadržaj ↓

Izložba "Snaga raznolikosti" povodom Međunarodnog dana mira 21. rujna

Povodom Dana UWC-a i UN Međunarodnog dana mira 21. rujna, KGZ Vrapče i Hrvatski nacionalni odbor UWC-a (HNO UWC) postavljaju izložbu pod nazivom „Snaga raznolikosti“ kojom se slavi 55 godina uspješnog djelovanja obrazovnog pokreta UWC.

Koledži ujedinjenog svijeta (United World Colleges, UWC) obrazovni su i humanistički pokret osnovan 1962. godine, s ciljem da u tadašnjem svijetu podijeljenom hladnim ratom stvori prijateljstva i povezanost među mladima i tako pridonese ostvarenju mira i održive budućnosti.

Ove godine pokret UWC slavi 55. obljetnicu osnutka. To je važan jubilej za ovu nezavisnu međunarodnu organizaciju koja promiče međunarodni humanizam, mir i suradnju, pri čemu svake godine pruža vrhunsko srednjoškolsko obrazovanje i odgojno iskustvo za preko 3.000 mladih ljudi iz svih zemalja svijeta.

Do sada je programe UWC pohađalo više od 160 polaznika iz Hrvatske, a hrvatski alumni od 1992. u suradnji s nadležnim ministarstvom i uz odobrenje Međunarodnog ureda UWC-a provode selekcije budućih hrvatskih kandidata za programe UWC. Od 2003. godine sve aktivnosti u Hrvatskoj samostalno provodi Hrvatski nacionalni odbor UWC-a koja okuplja hrvatske UWC alumne i prijatelje ovog pokreta.

Svi polaznici UWC-a dobivaju onu razinu stipendije koja ima je potrebna da bi mogli normalno pohađati UWC škole. UWC škole provode aktivnu politiku raznolikosti i ravnomjerne geografske zastupljenosti, kao i dodjele mjesta temeljem sposobnosti i motivacije, bez obzira na financijske mogućnosti odabranih polaznika ili njihovih obitelji.

Povodom Dana UWC-a, koji namjerno koincidira s UN-ovim Međunarodnim danom mira 21. rujna, Knjižnice grada Zagreba – Knjižnica Vrapče i HNO UWC organiziraju izložbu pod nazivom „Snaga raznolikosti“ kojom se slavi 55 godina uspješnog djelovanja obrazovnog pokreta UWC te mreža prijateljstva, povezanosti i ljubavi koju čine današnjih 17 UWC škola, 160 nacionalnih odbora i 60.000 bivših polaznica/ka diljem svijeta. Sve njih povezuje ideja da je obrazovanje u školama koje njeguju raznolikost i međusobno uvažavanje snaga koja ujedinjuje narode, nacije i kulture za mir i održivu budućnost. Izložba se sastoji od dvadesetak postera o specifičnostima iskustva školovanja u međunarodnoj srednjoj školi, a bit će otvorena do 12. listopada 2017.

Više informacija: http://www.kgz.hr/hr/knjiznice/knjiznica-vrapce/99