Prijeđi na sadržaj ↓

United World College

 

UWC (United World Colleges) je globalni obrazovni pokret koji obrazovanje čini snagom koja ujedinjuje narode, nacije i kulture za mir i održivu budućnost. 

You have not allowed cookies and this content may contain cookies.

If you would like to view this content please

 

U ishodištu ethosa UWC-a stoji vjerovanje da obrazovanje može ujediniti mlade ljude iz različitih sredina i situacija temeljem njihove zajedničke ljudskosti i humanosti, kako bi doprinijeli društvenoj tranformaciji kroz neustrašivo djelovanje, osobnim primjerom i nesebično vođenje. Kako bi s eto ostvarilo, UWC škole i koledži diljem svijeta pružaju izazovno i transformativno iskustvo namjerno raznoliko odabranoj grupi mladih ljudi, inspirirajući ih da postanu stvoritelji pozitivne promijene u skladu s temeljnim vrijednostima UWC-a:

  • međunarodno i međukulturalno razumijevanje
  • uvažavanje i uživanje u raznolikosti
  • osobna odgovornost i integritet
  • međusobna odgovornost i poštovanje
  • suosjećanje i služenje u zajednici
  • poštovanje prema prirodi i okolišu
  • osjećaj idealizma
  • osobni izazovi
  • djelovanje i osobni primjer

Danas UWC se sastoji od 18 škola i koledža na 4 kontinenta, od kojih se većina usredotočuje na isključivo na mlade 16-19 godina starosti: doba kad se energiju i idealizam mladih može usmjeriti prema empatiji, odgovornosti i cjeloživotnom djelovanju. Ovi koledži provode International Baccalaureate (IB) Diploma kao službeni nastavni program i obrazovnu akreditaciju, čijem je razvoju UWC također mnogo doprinio, a pritom naglašavaju i važnost eksperimentalnog učenja, službe u zajednici te aktivnosti u prirodi.

Polaznice i polaznici UWC koledža odabrani su dijelom na nacionalnoj razini, u nekoj od više od 155 zemalja kroz jedinstveni sustav nacionalnih odbora UWC-a, a polaznike također neposredno odabiru i sami koledži. Odabir se temelji na demontriranom potencijalu i mogućnostima. U skladu s ethosom UWC-a da obrazovanje ne smije ovisiti o financijskim mogućnostima polaznika, 70% polaznica i polaznika za obrazovanje u sklopu IB Diplome primaju bilo punu ili djelomičnu financijsku potporu, ovisno o njihovim potrebama.

UWC također provodi kratke obrazovne programe koji se provode na kampusima 17 škola i koledža, te na drugim lokacijama - povećavajući broj osoba koje ostvaruju pristup obrazovnom iskustvu koje pruža UWC.

UWC promiče cjeloživnotnu predanost društvenoj odgovornosti te je do danas inspirirao mrežu od 60.000 alumna diljem svijeta, koji vjeruju da je moguće djelovati i na loklanoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini moguće promijeniti svijet na bolje.