Prijeđi na sadržaj ↓

Izvannastavne aktivnosti

 

Samopouzdanje u nastojanjima, skromnost pri uspjehu, gracioznost u porazu, pravednost u bijesu, jasna prosudba čak i u gorčini povrjeđenog ponosa, te spremnost na služenje u svako doba.”

Kurt Hahn, osnivač UWC-a 

‘Kreativnost, aktivnost, služba’ (CAS) uvijek je bila u ishodištvu UWC obrazovanja. Polaznike svih dobnih skupina potiče se da budu najbolji što mogu jednako u razredu, kao i izvan razreda, na način da se uključe i da budu aktivni u širokom spektru kreativnih, fizičkih, društvenih aktivnosti, te u aktivnostima u zajednici.

Svaka UWC škola i koledž nudi širok spektar CAS aktivnosti - koje pokreću i vode jednako osoblje i sami polaznici.

Kreativnost 

Umjetnost i iskustvo koje uključuje kreativno razmišljanje i činjenje. U ovu skupinu spadaju primjerice kazalište, glazba, posijest umjetnosti, posjeti kulturnim događanjima i ples.

Aktivnost

Fizička aktivnost i fizički izazovi. Primjerice, penjanje, kajak, trkačke grupe, košarka, te orijentacijsko trčanje, a dostupne su i mnog druge fizičke aktivnosti.

Služba u zajednici

Neplaćeni i volonteski rad koji omogućavanj učenje korisno za polaznika kao i korist za lokalnu zajednicu u kojoj je smještena škola. 

Vrlo su raznoliki, ali neki primjeri iz naših škola i škola uključuju podršku lokalnom vrtiću, vođenje aktivnosti u izbjegličkim kampovima, uključivanje u sport i kazališne aktivnosti s osobama s invaliditetom, diseminaciju znanosti za djecu i odrasle, nudeći nastavu engleskog razgovora na lokalnoj zajednici, radeći s poljoprivrednim kampusom, nudeći multikulturalna iskustva učenicima lokalnih osnovnih škola.*

CAS pokazuje da UWC obrazovanje nije samo niz akademskih izazova, nego i pristup životu: razvijanje brige i suosjećanja za druge. CAS dopušta studentima da svoje učenje stave u učionicu u kontekst. Time što CAS predstavlja ključni dio iskustva UWC-a, učenici razvijaju svoje interpersonalne vještine kroz iskustveno učenje, idu na putovanje samospoznaje nadvladavanjem osobnih izazova i pružaju važnu ravnotežu akademskim pritiscima.*

Danas CAS je jedan od tri osnovna elementa koji svaki student mora završiti u sklopu Međunarodnog diplomskog diplomskog programa, koji je nastavni plan i program koji su sve UWC škole i fakulteti usvojili tijekom posljednje dvije godine srednje škole. Tamo gdje ostale IB škole zahtijevaju samo minimalne zahtjeve, UWC je preuzeo vodstvo na ovom području, a naše škole i fakulteti provode više CAS-a u jednom terminu od ostalih škola tijekom cijele godine - i mnogi UWC studenti vide njihove CAS aktivnosti kao svoje najbitnije UWC iskustvo.*