Prijeđi na sadržaj ↓

Povijest i osnivačke ideje UWC-a

U turbulentnom okruženju 21. stoljeća, ciljevi UWC-a jednako su relevantni kao što su bili 1962. – čak danas možda i više.

UWC je bio osnovan 1962. kad je Atlantic College u južnom Walesu prihvatio svoje prve polaznike. U vrijeme kad je Hladni rat bio na vrhuncu, cilj je bio okupiti mlade ljude iz raznih nacija kako bi bili predvodnici mira kroz obrazovanje koje se temelji na zajedničkom učenju, suradnji i razumijevanju.

Obrazovni koncept UWC-a temeljio se na ideji njemačkog obrazovnog stručnjaka Kurta Hahna, koji je jedan od osnivača UWC pokreta. Hahn je vjerovao da škola treba biti priprema za život, a ne samo za sveučilište, te da obrazovanje mora pomoći polaznicima da razviju otpornost i sposobnost da iskuse neuspjeh jednako kao i uspješ.

Osnivanje UWC pokreta 1962. godine bilo je kulminacija Hahnovih razmišljanja o obrazovanju. Hahn je bio pionir u obrazovanju, a neki njegove ranije inicijative bile su Škola Salem u Njemačkoj, te Outward Bound. Potom, 1958. godine dok je sudjelovao na konferenciji na Koledžu za osoblje NATO-a, bio je inspiriran suradnjom između ranije zaraćenih strana iz Drugog svjetskog rata. Pomislio je da ako bismo mogli obrazovati mlade ljude iz cijelog svijeta zajedno, mogli bismo spriječiti buduće sukobe. UWC pokret je rođen iz ovog vjerovanja u snagu u obrazovanja da promijeni svijet, a misija mu je bila da učini obrazovanje snagom koja ujedinjuje narode, nacije i kulture za mir i održivu budućnost.

Od tog vremena, UWC je bio predan tome da omoguću polaznicima izazovno i transformativno iskustvo koji će ih inspirirati da postaju nositelji pozitivne promijene te da stvori mirniju i održivu budućnost.

June 2022

No news stories have been added to this category yet.

Timeline

UWC Danas

18


There are 18 UWC schools and colleges

150


We are represented in more than 150 countries through our national committees.

60,000


More than 60,000 students from over 180 countries have studied at UWC schools and colleges and on our short course programmes.